Běhání ve tmě
Blog

Běhání ve tmě

14. 10. 2021

Možná tě večer baví běhání víc, možná jen přes den nestíháš vyběhnout za světla. Tak jako tak, nejsi výjimka, protože běhání večer a v noci, když je tma, je obvyklé u spousty běžců. Obzvlášť na podzim a v zimě jsou dny tak krátké, že snaha vyběhnout i doběhnout za světla může být marná.

Běhání za tmy s sebou však může přinést i potenciální problémy. Pokud se chceš cítit bezpečně a zároveň běhat v noci efektivně, sepsali jsme pár užitečných tipů.

Správné oblečení

Jako při běhání v zimě nebo v létě, i v noci hraje důležitou roli správná volba oblečení. To by mělo mít reflexní prvky. Pokud nejsou přímou součástí bundy nebo jiného oblečení, můžeš si vzít reflexní pásky nebo třeba čelovku. To vše zajistí, že budeš ve tmě viděn. Především pokud běháš v málo osvětlených oblastech a navíc po silnicích.

Počítej také s tím, že během noci teploty klesnou, a tomu přizpůsob typ oblečení (dlouhý rukáv), případně počet vrstev.

Znalost trasy

Noc a tma rozhodně není nejvhodnější dobou na zkoušení nových tras, které ještě neznáš. Vydej se raději na cesty, kde jsi již dříve běžel/a a víš, že jsou bezpečné.  Znalost trasy je důležitá a v noci to platí dvojnásob. Ať už se jedná o to, že domů trefíš bez problémů, nebo o to, že víš, jaký terén a případné překážky tě při běhu čekají.

Pouliční osvětlení

Vybírej si trasy, které jsou dobře osvětlené pouličními lampami. I když jsou některé cesty přes den plné lidí, za tmy budeš mít dostatek prostoru užít si běh a zároveň se budeš cítit bezpečně a vyhneš se potenciálním rizikům.

Měj u sebe telefon

Mobilní telefon je rozhodně věc, kterou bys neměl/a zapomenout. Ať už si potřebuješ zkontrolovat cestu, zavolat taxi nebo v případě nouze i pomoc. Pokud při běhu posloucháš hudbu nebo podcasty, v noci bychom rozhodně doporučili toto vynechat. Chceš přece vědět, co se kolem tebe děje.

Pauza po večeři

Často se může stát, že chceš jít večer běhat po večeři. Je dobré najíst se, když máš hlad, ale zároveň musíš počítat s tím, že je potřeba jistá doba na strávení, než vyrazíš ven. Ačkoliv to není přímo prokázáno, jíst nebo pít velké množství před cvičením může mít za příčinu píchání v boku a to ti dokáže běh pořádně znepříjemnit.

Pokud máš velký hlad a nechceš běh odkládat, dej si jen nějakou malou svačinku, jako třeba banán. Vždy se můžeš pořádně najíst, až se vrátíš domů.

Vyraz s přítelem

Co takhle vyměnit pivko nebo víno s kamarádem za večerní výběh? Nejen, že se jedná o zdravější alternativu, ale oba se budete cítit bezpečněji. Ve větším počtu lidí to tak obecně platí. Případně můžeš vyrazit i se svým čtyřnohým přítelem.

Poděl se a pošli to ostatním

Výpis článků