Začínáte s běžkováním? Tyhle rady se vám budou hodit
Blog

Začínáte s běžkováním? Tyhle rady se vám budou hodit

4. 2. 2021

Běžecké lyžování v posledních letech opět nabírá na popularitě a obzvlášť letos se stává ideální zimní aktivitou, která vám pomůže udržet se ve formě. Běžkování představuje komplexní pohyb, který posílí celé tělo a zároveň vás donutí být v přírodě a na čerstvém vzduchu. U nás mají běžky dlouhou tradici a když jsou dobré sněhové podmínky, můžete je nazout téměř všude. Mekkou běžeckého lyžování jsou Jizerské hory, lyžaři velmi oblíbené jsou i Krušné hory nebo Šumava, ale po celé republice najdete stovky kilometrů strojově upravovaných tratí.

Pokud s běžeckým lyžováním začínáte, určitě oceníte pár rad a tipů do začátku. Povinné školní kurzy na nás všech zanechaly svou stopu, ale věřte tomu, že běžky můžou být zábava!

Začněte klasickým stylem

Jsou dvě techniky, kterými lze lyžovat. Tou první je klasický styl, který je pro začátečníky vhodnější, protože je jednodušší na naučení správného provedení a také méně namáhavý na kondičku. Ve stopě se vlastně kloužete stejně, jako kdybyste šli, jen máte na nohou lyže. Důležité je myslet na to, že nikdy nesmí jít dopředu stejná noha a stejná ruka. Když se cítíte, můžete se pěkně odrážet a po lyži sklouznout, když jste unavení, přejdete do jednoduchého “ťapkání”. Na klasiku nejsou nezbytně nutné strojové stopy, i když s nimi je to samozřejmě pohodlnější. Dobrou službu ale udělá i stopa vyšlapaná vámi nebo předchozími běžkaři. 

Nevýhodou klasického lyžování je potřeba zvolit dopředu dobrou mázu, aby se sníh na lyže nelepil a zároveň lyže příliš nepodkluzovaly. Jak nad složitým mazáním vyzrát, si povíme za chvíli. Bruslení je náročnější na fyzičku, na techniku, ale i na prostředí. Při skatu si nemůžete ulevit chůzí jako při klasice, při špatné technice skatování si koledujete o bolavá záda a bez strojově upravené trasy se příliš o zážitku z jízdy mluvit nedá. Když ale bruslit umíte, je to o hodně rychlejší než klasika. Na hobby úrovni také odpadají starosti s mazáním.

Zvolte správné vybavení

V návaznosti na techniku, kterou se chcete naučit, je důležité zvolit vhodný materiál. Boty, lyže i hůlky pro klasický styl jsou jiné než pro bruslení. Pokud byste chtěli techniky střídat, na trhu naleznete také tzv. kombi běžky, tedy univerzální lyže. Počítejte však s tím, že nejsou plně vhodné ani pro jeden z výše popisovaných stylů a vždy se více nadřete v porovnání s vybavením určeným přímo pro danou techniku.

Pokud si nejste jisti, zda vás bude běžkování bavit, určitě si lyže hned nekupujte a místo toho se obraťte na některou z půjčoven. Můžete si tak vyzkoušet, zda vás bude více bavit bruslení nebo klasika a na základě vlastní zkušenosti pak vybrat běžky přesně podle svých představ.

Pokud si nechcete lámat hlavu s mazáním, volte šupinové běžky. Jejich skluznice je opatřena tzv. šupinami, které pomáhají při nácviku odrazu i stoupání a není potřeba již používat běžecké stoupací vosky. Na trhu naleznete také tzv. skiny, lyže, které mají v odrazové komoře (tam, kam se běžně nanáší stoupací vosk) mohérové pásy. Nejsou ale vhodné na všechny typy sněhu, zejména pokud je stopa zledovatělá, ze skinů se neodrazíte.

Vyberte vhodnou lokalitu

Než se rozhodnete vyrazit na běžky, vyhledejte si vhodnou lokalitu. Pro začátečníky je důležité, aby se trasy nenacházely v místě s velkým výškovým převýšením. Pro úplný začátek je dobré vydat se do některého lyžařského areálu, kde můžete využít i služeb instruktorů běžeckého lyžování.

Není špatného počasí, jen špatně oblečeného lyžaře

Ani hodně, ani málo – často velmi těžké rozhodování, jak se správně obléct na běžecké lyžování. Určitě je vhodné oblékat se tzv. cibulovým stylem, tedy více lehčích vrstev, které je možné v průběhu svléknout. Dbejte na to, abyste zvolili vhodný typ oblečení, který je dobře prodyšný a odvádí pot od těla. Vrchní vrstva by pak měla být větru odolná. Vyhněte se bavlněným materiálům, které zadržují vlhkost a mohlo by tak v průběhu aktivity dojít k podchlazení.

Pokud běháte nebo jezdíte na kole i ve chladnějším počasí, není třeba kupovat speciální oblečení pro běžecké lyžování a můžete využít to, které již máte ve svém šatníku. Pro delší výlety nezapomeňte na malý batoh s vodou, nějakou sušenkou nebo ovocem a dalším oblečením pro případ zhoršení podmínek. Vždy počítejte s tím, že se budete pohybovat v zimě a v (velmi často) horském terénu, proto rozhodně svou výbavu nepodceňujte.

Vyrazte se zkušenějším běžkařem

V začátcích doporučujeme vyrazit s někým, kdo už s běžeckým lyžováním zkušenosti má. Poradí a pomůže vám s technikou nebo upozorní na chyby, které děláte. Pokud nechcete využít přímo služeb instruktorů, ve vašem okolí jistě najdete několik lidí, kteří již někdy běžkovali. S běžkaři napříč všemi výkonnostními úrovněmi se můžete propojit třeba i ve Facebook skupině Běžky společně.

V rámci příprav se také můžete podívat na některá videa, kterých na YouTube naleznete nespočet. Velmi dobře zpracované je toto 10minutové video, kde se dozvíte mimo jiné, jak se správně pohybovat do kopce a z kopce.

Poděl se a pošli to ostatním

Výpis článků