Ve Virtuální Challenge překonávám především sám sebe, říká Richard
Blog

Ve Virtuální Challenge překonávám především sám sebe, říká Richard

29. 12. 2020

Dřív jsem nedokázal udržet tempo a před většími kopci jsem to otáčel. Richard Vašíček pomocí Virtuální Challenge překonává především sám sebe.

Když se na Instagramu podíváš na příspěvky s hashtagem #virtualnichallenge, všimneš si jednoho uživatele, který přispívá častěji než ostatní. Je jím Richard Vašíček, běžec a pravidelný účastník našich výzev. Už má za sebou obě výzvy, a i díky nim naběhal přes 350 kilometrů za 4 měsíce. Přečti si, co ho k pravidelnému pohybu motivuje. A třeba to do dalších sportovních výkonů nakopne i tebe!

Patříš k pravidelným účastníkům Virtuální Challenge, čím tě oslovila? 

Svojí myšlenkou. Pokud chce člověk splnit Virtuální Challenge, musí se opravdu pravidelně hýbat. Nestačí uběhnout jen pět či deset kilometrů za sobotu a hotovo. A to podle mě dělá z Virtuální Challenge tu skutečnou běžeckou výzvu. Hlavní myšlenkou těchto výzev není podle mě překonat tu určitou vzdálenost, ale překonat své limity, a právě Virtuální Challenge nám tu právě možnosti dává. 

Co tě motivuje k pravidelnému pohybu? 

Jsou to dvě věci. První jsou rozhodně lidé v mém okolí. Když víte, že vás někdo podporuje, hned se běhá líp. Máte pak pocit, že neběháte jen pro sebe ale, i pro ně. Druhou motivací je překonat své hranice. Pokud mám nějaký cíl a zaměřím se na něj, tak mě to bude motivovat k tomu, abych se o něj pokoušel zas a znovu. 

Všimli jsme si, že výzvy plníš pomocí běhu, co tě k němu přivedlo a jak dlouho už běháš? 

Dříve jsem běhal dost nepravidelně maximálně dvakrát, možná třikrát do měsíce, a to možná ani to. Ovšem vloni v létě jsem začal mít problém v tom, že jsem nedokázal vyjít ani ten nejmenší kopec bez toho, abych se nezpotil a nezadýchal. To jsem si začal uvědomovat, že je něco špatně. V té době jsem měl skoro 90 kg. Rozhodl jsem se, že ta kila musí pryč. A tak jsem si řekl, že začnu už opravdu pravidelně běhat. Každý měsíc jsem pak díky běhu byl o něco hubenější a začal jsem se cítit líp. 

Z tvého Instagramu víme, že děláš také požární sport, čím si tě tato disciplína získala? 

Požární sport běhám od svých deseti let, kdy mě k mladým hasičů přivedl můj bratr. Od té doby mě tento sport nepustil a chtěl bych u něj vydržet ještě pár let. Požární sport má totiž jedinečnou atmosféru. Je jedno, odkud jste nebo jak dlouho běháte či jak jste dobří, komunita lidí kolem požárního sportu vás okamžitě příjme za své.  

Zaznamenal jsi nějaký posun v průběhu tvé účasti v našich výzvách? Nějaké zlepšení osobního rekordu, fyzičky apod.? 

Rozhodně se mi zlepšila fyzička. Dříve jsem měl problém udržet stálé tempo a pokud se přede mnou objevil větší kopec, tak jsem ho buď vyšel nebo se otočil a běžel zpět. Ovšem pak jsem začal běhat díky výzvám pravidelně a to, co pro mě bylo dříve nemožné, jsem začal postupně překonávat.  

Zúčastnil ses někdy klasického běžeckého závodu? Pokud ano, v čem vidíš hlavní rozdíly mezi našimi výzvami a klasickými závody? 

Přímo klasických závodů jsem se nezúčastnil. Ovšem myslím, že hlavní rozdíl je v tom, co nás motivuje. Zatímco u vaší výzvy je motivace překonat nějaký cíl a běžec zde soupeří hlavně se sebou, u klasických závodů je podle mě tou hlavní motivací překonat nejen svůj čas, ale i ostatní soupeře. 

Máš nějaký běžecký nebo obecně sportovní cíl? 

Již několik let bych si chtěl zaběhnout Karlovarský půlmaratón. Bohužel mi do něj vždy něco padlo. Ale věřím, že si tento cíl již brzy splním. 

Plánuješ běhat i přes zimu nebo by tě motivovala i třeba účast v běžkařské výzvě? 

Rozhodně plánuji běhat dál i přes zimu. To je právě výhoda běhu, je to celoroční záležitost, můžete běhat kdykoliv. Pokud jde o běžkařské výzvy, tak bohužel nemám běžky, ovšem myslím, že jako nápad na sezónní výzvu je to skvělé. 

Co bys vzkázal ostatním, kteří váhají, zda se do našich výzev zapojit? 

Virtuální Challenge nám dává možnost překonat své hranice a limity. Ovšem ten první krok k tomu překonání musíme udělat každý z nás sám. Ano, můžete si říkat, že na to nemáte, ovšem já si myslím, že vždy je lepší to aspoň zkusit než to vzdát předem a pak si říkat „Co kdybych to tenkrát zkusil?“

Poděl se a pošli to ostatním

Výpis článků