Jak neztratit motivaci sportovat během zimních měsíců?
Blog

Jak neztratit motivaci sportovat během zimních měsíců?

11. 2. 2024

Světlo jen pár hodin. Mokro. Sníh. Led. Zima je pro mnohé dlouhým "temným obdobím", během kterého je snadné ztratit motivaci sportovat, zvlášť jde-li o venkovní aktivity. Jak tedy ani během zimních měsíců nepřijít o chuť být aktivní a užít si sportování naplno?

Štěstí přeje připraveným

Správná volba oblečení je polovina úspěchu. Vždy se vám bude chtít vyrazit víc s vědomím, že vám po pár minutách nebude zima. Nemusíte přitom ani složitě měnit celý váš sportovní šatník, stačí pár kvalitních kousků, které navrstvíte dle potřeby. A využít je ostatně můžete i v létě v chladnějších dnech nebo na horách. 

Čepice nebo čelenka a teplejší ponožky jsou samozřejmostí, nezapomínejte ale ani na rukavice – alespoň pro začátek, než se trochu zahřejete. Pokud je velký mráz, zvažte „tunel“ nebo šátek, kterým zakryjete vaše ústa a můžete tak dýchat teplý vzduch.

Krok ke zdraví a lepší náladě

Určitě se vás už někdy někdo zeptal, jestli sportování v zimě venku nevede akorát k onemocnění. Pokud však ctíte základní pravidla, opak je pravdou. Venkovní sporty v zimě mohou pomoci předcházet nachlazení, protože cvičením v chladnějším počasí se posiluje obranyschopnost organismu. Kromě pohybu navíc změna teploty mezi uvnitř a venku zvyšuje průtok krve v těle, což je také faktor posilující imunitní systém.

Při sportu se navíc uvolňují hormony štěstí jako serotonin nebo endorfin, které zajišťují lepší náladu. A to je zvlášť v zimním období, kdy je mnoho lidí náchylných k depresivním náladám, velmi nápomocné. 

Poznejte vaše trasy z nové perspektivy

Užijte si nádhernou zasněženou scenérii za městem, atmosféru zimních parků, prázdné ulice, ojíněné stromy. Zimní období vám vaše běžné trasy ozvláštní ze zaběhlé rutiny a poznáte je zase z jiného úhlu. 

Myslete ale na to, že při zimním sportování tělo spotřebovává více energie, aby se zahřálo, takže pálí více kalorií. U venkovního tréninku to pak platí dvojnásob. Pokud byste tedy vyrazili na průzkum delší trasy, nezapomeňte si s sebou vzít něco na doplnění energie a rezervní vrstvu navíc. 

Domluvte se s kamarády

V partě se to lépe táhne. Pokud se domluvíte s ostatními, bude pro vás větší motivací vyrazit, i když se vám zrovna nebude tolik chtít. Aktivita vám taky určitě uteče úplně jinak, než kdybyste byli sami. Budete si mít s kým povídat a nebudete mít prostor na případné krize, které by vás mohly přepadnout o samotě. 

Navíc ve skupině je jakýkoli sport nejen zábavnější, ale také bezpečnější. Protože kdyby se cokoli stalo, nebudete na to sami. 

Dejte si cíl na jaro

To, že se máte na co těšit, může být velkým hnacím motorem. Ať už je to závod, nebo váš vlastní osobní milník. Například přání zrychlit se na vaší obvyklé trase, vyběhnout kopec až nahoru anebo být prostě jen připraven na to si naplno užít hezké jarní dny, které přijdou. 

Představte si ten pocit poté! 

Myslete na to, jak úžasně se budete cítit, až se vrátíte domů. Až si dáte horkou sprchu, prohřejete tělo a zůstane jen skvělý pocit, že i navzdory nevlídnému počasí jste se s tím poprali. Tenhle pocit je totiž k nezaplacení. A věřte, že někdy je představa, že půjdete ven do nepohody, horší než realita. Stačí udělat první krok a uvidíte, že to nejtěžší budete mít za sebou. 

Pokud vás ale přeci jen opravdu dožene zimní únava a zůstane raději doma, nic si z toho nedělejte. Někdy je zkrátka potřeba přizpůsobit se nejen aktuálním podmínkám, ale hlavně vašim pocitům. Těm, kterým rozumíte nejvíce vy sami. 

Poděl se a pošli to ostatním

Výpis článků