Benefity pravidelné chůze
Blog

Benefity pravidelné chůze

21. 3. 2021

Chůze je skvělá aktivita pro ty, kteří si chtějí udržet zdraví životní styl. Pomáhá zlepšit nejen kardiovaskulární systém, ale také pomáhá například při hubnutí. Výzkumy odhalily, že pouhých 30 minut chůze denně může snížit riziko cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění a dalších závažných onemocnění.

Na rozdíl od jiných sportů je tato aktivita zdarma a nevyžaduje žádné speciální vybavení nebo tréninkovou průpravu. Jedná se o aktivitu, kterou můžete provádět zcela ve svém tempu. To z ní dělá ideální typ cvičení pro starší generaci, osoby, které chtějí zhubnout nebo ty, kteří se postupně dostávají do lepší fyzické kondice.

Zdravotní výhody chůze

Růst svalové hmoty a výdrže

Fyzickým benefitem pravidelné chůze je růst svalů nohou, především při chůzi v hornatém terénu. Chůzí také prospějete svalové výdrži. Ta se získává postupem času a pravidelným opakováním, takže ti, kteří chodí pravidelně, mohou očekávat výrazné zlepšení svých výsledků.

Úleva od bolesti kloubů

Chůze může chránit vaše klouby, především kolena a kyčle. Díky tomuto druhu pohybu dochází k lubrikaci a posilovaní svalů, které tyto klouby podporují. Proto je lidem trpícím artritidou často doporučována právě chůze.

Spalování kalorií a redukce tělesného tuku

Jako jakákoliv fyzická aktivita i chůze přispívá ke spalování kalorií. Přesný počet spálených kalorií závisí na několika faktorech, kterými jsou vaše váha, tempo chůze, vzdálenost a terén. Více kalorií logicky spálíte při chůzi v horském terénu než po rovině. Pomocníkem pro výpočet výdeje energie při různých aktivitách může být tato tabulka.

Nadváha je navíc jednou z hlavních příčin vzniku cukrovky 2. typu a tak pravidelná chůze a budování zdravého životního stylu pomůže toto riziko výrazně snižovat. Některé studie také uvádí, že chůze je vhodnou terapií pro pacienty s tímto typem onemocnění.

Zvyšování energie

Chůze může být také efektivní cestou, jak si zvýšit energii. Zlepšuje okysličování těla a může zvýšit hladinu kortizolu, hormonu, který zvyšuje právě hladinu energie.

Snižování rizika srdečních chorob

Některé studie zmiňují, že chůze je dobrým cvičením pro srdeční sval a kardiovaskulární systém. Může také snižovat hranici špatného cholesterolu.

Zlepšení mentálního zdraví

Studie ukázaly, že cvičení uvolňuje endorfiny (tzv. hormony štěstí), které pomáhají zlepšovat celkovou náladu, snižovat hladinu stresu a deprese. Po procházce nebo fyzické aktivitě můžete také někdy pociťovat určitý stav euforie, která se označuje jako tzv. „runner’s high“.

Rady, jak zařadit chůzi do vašeho života

Najít si čas na každodenní chůzi může být občas náročné, obzvlášť v současné hektické době. Níže uvedeme pár jednoduchých bodů, jak zajistit, aby se chůze stala vaší denní rutinou:

Další tipy

Aby byla vaše chůze zdravá, bezpečná, efektivní a hlavně zábavná, uvádíme níže několik dalších tipů

Ať se stane zvykem

Pokud začínáte se cvičením, často se stane, že se vám několik dní nebude chtít nic dělat, ani jít na procházku. Často se tak může odkládání procházky stát vaším špatným zlozvykem. Doporučujeme proto plánovat si pravidelnou chůzi dopředu a přistupovat k ní, jako by se jednalo třeba o návštěvu lékaře, kterou prostě také nemůžete odložit, když se vám zrovna nechce.

Měřte si vzdálenost

Je jedno, jestli budete používat krokoměr, některou z aplikací v telefonu, sportovní hodinky nebo fitness náramek. Měření zdolaných kroků vás motivuje k častějšímu pohybu. Doporučujeme stanovit si cíl v počtu ušlých kroků za den, které budete postupně navyšovat. Obecně doporučovaným číslem je 10 000 kroků za den, ale klidně začněte s nižším číslem, pokud s fyzickou aktivitou teprve začínáte.

Účastněte se výzev

Účast ve virtuálních výzvách vás může motivovat k pravidelnému pohybu. Například v našich výzvách si vyberete cílovou vzdálenost, kterou chcete za určité časové období zdolat. A díky komunitě, která se kolem virtuálních výzev tvoří, budete mít „parťáky“, kteří vás budou posouvat ke zdolání cíle.

Správná obuv

Byť je chůze relativně levná aktivita, určitě doporučíme investovat do kvalitní obuvi. Špatné boty mohou být příčinou zdravotních komplikací, které vám aktivitou značně znepříjemní.

Měňte trasy

Procházky na stejném místě vás mohou občas začít nudit. Je tak dobré měnit místa, kam chodíte, nebo se třeba vydat i na nějaký výlet do pro vás úplně neznámé krajiny.

Poděl se a pošli to ostatním

Výpis článků